Rigatoni met worst

Logo Renmans x Cookameal

 

 
 

Voor dit lekkere cookamealtje gebruikte Amylia van de blog Cookameal een lekkere verse varken-kalf worst. En met vers bedoelt ze echt supervers, want ze stond er bij en keek ernaar toen ze gemaakt werden. Ze mocht eerder deze week een kijkje gaan nemen achter de schermen van beenhouwerij Renmans.

 
 
Foto van het gerecht Rigatoni met worst

 

 
 
Portretfoto van Caroline

 

 
 

“In het kort: het was er koud en héél proper! Zowel de meisjes in de winkel als de beenhouwer waren supervriendelijk en stonden open voor mijn vele vragen… Ik mocht meekijken hoe verse worsten gemaakt werden en kreeg ook een portie mee naar huis om mee te kokerellen. Met als resultaat de heerlijke rigatoni met worst!”

 
 

Renmans-waarden

Iedereen kent wel de beenhouwerijen van Renmans, heel vaak grenzend aan een Aldi-filiaal. Hun slogan en signatuur is “altijd kwaliteit” en dat doen ze naar eigen zeggen (gelezen op de website) door altijd verse producten aan te bieden, via ‘korte keten’. Want wat in de toonbank ligt is 100% Belgisch varkens-, runds- en kalfsvlees dat in de eigen ateliers werd verwerkt. Daar wilde ik wat meer over weten. Hoe vers is bijvoorbeeld vers?
De beenhouwer, een super gemotiveerde jonge kerel, vertelde mij onder andere dat gehaktbereidingen altijd maar 24u verkocht mogen worden. Dus vanaf het malen van het gehakt tot het over de toonbank gaat. Vers dus! Maar euh, daar had ik toch wel wat vragen over. Want gaat er dan niet veel vlees dat ‘niet vers’ meer is de vuilbak in? Met andere woorden: wat doet beenhouwerij Renmans tegen verspilling?

 
 
Foto van Renmans-medewerker in het atelier

 

 
 
Foto van Renmans-medewerker in het atelier

 

 
 
Foto van een Renmans-medewerker

 

 
 

En wat dan met verspilling?

Ik was blij verrast dat de beenhouwer direct een antwoord klaar had. Een uitgebreid zelfs, want ze doen bij Renmans verschillende wat (grote en kleine) dingen om zo weinig mogelijk vlees te verspillen.

 

•    Omdat ze gehakt bereidingen slechts 24u mogen verkopen worden er steeds maar kleine hoeveelheden gemaakt. En dat meermaals doorheen de dag, afhankelijk van de vraag in de winkel. (Zo is dat ook voor andere bereidingen, alles kan op vraag bijgemaakt worden… maar bij gehakt zijn de regels het strengst).


•    Om de twee dagen geven de beenhouwers een nieuwe bestelling door. Doorgaans is dat iets meer gehakt op weekdagen en iets meer ‘duurder’ vlees (bijvoorbeeld steak en varkenshaasje) tijdens de weekends. Maar zo kunnen ze dus hun bestelling heel goed afstemmen op de bestellingen en voorkeuren van klanten…


•    Komt de bestelling toch niet helemaal overeen met de vraag dan kan een winkel (uitzonderlijk) een lokale promotie doen.


•    Zowat alle verse producten worden in de winkel verwerkt, zo kunnen de verschillende producten in een aantal bereidingen gebruikt worden.


•    Zaterdag vanaf 15u worden enkel nog producten uit de toonbank verkocht, want op zondag is de winkel gesloten en dus moet alles zo goed mogelijk op.

 

Not bad hé?En nu genoeg gepraat/geschreven: aan de slag met die lekkere verse varken-kalf worsten! Tijd voor rigatoni met worst!

 

 
 

Ingrediënten

Voor 4 personen:

4 verse varken-kalf worsten (+- 500g)

10 g boter

1 rode ui, fijngesnipperd

4 teentjes look, fijngesnipperd

2 rode paprika, in blokjes

4 tomaten, in blokjes

1/2 tl chilipoeder

1/2 tl gedroogde oregano

1/2 tl paprikapoeder

2 tl venkelzaad, fijngemalen

2 el tomatenpuree

200 ml kippenbouillon

500 g rigatoni

Peper en zout

Afwerking: Parmezaanse kaas en verse basilicum

 
 

Bereiding

1. Bak de worsten (in ruime pan) in boter

2. Haal de worsten uit de pan en zet ze opzij

3. Stoof de ui in dezelfde pan

4. Voeg de look, paprika, tomaten en kruiden toe en stoof nog enkele minuten

5. Voeg de tomatenpuree en kippenbouillon toe

6. Laat een 10tal minuten zachtjes sudderen, kook ondertussen de rigatoni al dente

7. Snij de worsten in plakjes en voeg ze toe aan de saus

8. Schep om, proef en kruid eventueel bij naar smaak

9. Meng de rigatoni onder de saus

10. Serveer met verse basilicum en Parmezaanse kaas

 
 
Foto van rauwe worsten

 

 
 
Foto van worsten die gebakken worden in de pan

 

 
 
Foto van het klaargemaakte gerecht Rigatoni met worst

 

 
 
Afbeelding met tekst 'Smakelijk!'