Perfect vlees bakken? Dit heb je nodig!

Om goed te koken heb je geen sterrenkeuken nodig. Maar wat is de minimale uitrusting vereist om dat heerlijke stukje vers vlees goed te bakken?

 

De pan

Bakken is immers nog altijd de populairste kooktechniek voor de kleinere stukken vlees. De vetstof (boter of olie) zorgt ervoor dat het vlees niet verbrandt en voor de gelijkmatige warmteverdeling tussen het vlees en de pan. Door het ‘dichtschroeien’ hou je het vlees sappig binnenin én krijgt het een lekker korstje. Met een antikleefpan ga je nooit de perfecte steak kunnen bakken. Gebruik dus een kleefpan. Het aanbaksel dat erin ontstaat is de ideale basis voor de saus achteraf. Wij bevelen een pan met dikke bodem aan om beter de warmte te behouden als je het vlees erin legt. Een hete pan voorkomt dat het vlees aan de bodem gaat kleven.

Een spatel of tang

Gebruik liever geen vork om het vlees om te draaien. Door erin te prikken gaan mogelijke de lekkerste kernsappen verloren.

Snijplanken

Snijplanken zijn er van hout, kunststof of glas.

 

Messen

Met je universele koksmes snij je vlees, vis, groenten en kan je zelfs kruiden hakken. Deze “allrounder” is een must voor elke hobbykok. Dit hoeft geen fortuin te kosten. Met een degelijk demi-chefmes (met basisformaat 20 cm) van gemiddeld 100 euro kom je al een heel eind. Een groot verschil is er tussen gesmede en gestanste messen. Gestanste messen zijn goedkopere messen waarbij het lemmet uit plaatstaal wordt gehaald, zonder smeedwerk. Meestal gaat het om minderwaardige materialen, en niet om kwaliteitsstaal zoals bij gesmede messen, die doorgaans zwaarder zijn. Voor de rest is er veel keuze naar design, maar probeer alleszins genoeg modellen uit tot er eentje echt goed in je hand ligt.

 

Het vleesmes, met zijn lange smalle lemmet, snijdt soepel in spiervezels. Makkelijker om dunne schijven te snijden van een rosbief of een gebraad dan met het brede koksmes. Gebruik geen gekarteld mes want je gaat de vleesstructuur onherroepelijk beschadigen.

 

Eten doe je met het steakmes. Met slank, buigzaam, maar stevig lemmet ideaal voor gebraden vlees, bijvoorbeeld steaks en koteletten.