Fire, Food & Fun

Onze projectleider Luc Van De Vijver nam deel aan het ‘Belgisch culinair BBQ-kampioenschap’ in Sint-Niklaas. Met zijn ‘Q Lovin’ Criminals’ neemt hij het op tegen topteams uit binnen- en buitenland. Want wat hier op de grills wordt getoverd, is niet bepaald je doordeweekse huis-en-tuin BBQ. Een beenhouwer die ook na de voltijdse job nog in het vlees wil zitten, Luc?

 
 
 
 
 
 
 

Luc 1

 

"Tja, als de ‘vonk’ eenmaal is overgeslagen, is de passie nog moeilijk te blussen”, lacht Luc. “Vanuit mijn job is het natuurlijk maar een kleine stap naar een BBQ-team. Tien jaar geleden had Rik Renmans me ook al gevraagd voor een kampioenschap dat door Renmans gesponsord werd. In dit team uit regio Wetteren ben ik eerder per toeval terechtgekomen, door iemand te vervangen. Intussen zijn het allemaal vrienden en hebben we toch al een mooi palmares verzameld.” 

 
 
 

Luc 2

 

In het team moet Luc uiteraard toezien op het perfect versnijden en garen van vis en vlees. “Maar iedereen heeft zijn specialiteit: sauzen, presentatie, dessert, afbakken… Prijzen winnen is niet makkelijk, maar toch zijn we al een paar keer mooi tweede geworden. In de categorie dessert hebben we in Nederland zelfs al de hoofdprijs weggekaapt. Ons dessert vandaag? Zelfgemaakte wafels met vers roomijs en aardbeien op de barbecue. We zijn benieuwd!”

 
 
 

Luc 3

 

Luc: “Mijn job komt me hier natuurlijk goed van pas. Want waarvoor Renmans écht gekend is, is de smaak van ons BBQ-assortiment. Die is het resultaat van jaren verfijnen en ontwikkelen met kruiden, marinades, bijproducten en smaakcombinaties. Sommige recepten evolueren constant, andere zijn al 30 jaar onveranderd. Het grote publiek lust er alleszins van, want bij het begin van elk seizoen is het stormloop. Dan is het alle hens aan dek in de beenhouwerijen.” 

 
 
 

Bord1

 

Het moment van de waarheid: de presentatie aan de jury. Perfect gebakken eendenborst op culinaire wijze. Luc: “De jury beoordeelt op grillaspect, presentatie, smaak en originaliteit. Eend is maar één van de 5 opdrachten vandaag. Er is ook nog vis, lams, rund en dessert. Je hebt verplichte ingrediënten, maar voor de rest mag je je creativiteit tonen. O ja, we doen ook nog mee aan de pizza-competitie en gisteren hebben we ons opgewarmd in de ‘perfect steak’ competitie. Dan wordt zelfs de afstand tussen de lijnen van het ruitjespatroon geméten. Millimeterwerk.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bord 2

 

Het lamsgerecht, met een Marokkaanse toets. “Lamsribbetjes, niertjes in ajuinsaus op grootmoeders wijze en merguezworst. Die hebben we vanmorgen vers gedraaid met zelfgemaakt gehakt. Omdat lamsvlees soms wat droog is, doen we er een beetje varkensgehakt bij voor extra sappigheid. Of we kans maken? Moeilijk te zeggen. Veel hangt natuurlijk af van de persoonlijke smaak van de juryleden, en die ken je niet op voorhand”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Team

 

“Elk jaar nemen we deel aan 3 à 4 kampioenschappen. Daarvoor is het telkens 5 keer trainen: brainstormen, oefenen, de presentatie verfijnen… Dat is ook nodig, want het niveau in de categorie ‘culinair’ ligt hoog. Ook vandaag is de concurrentie enorm, er zijn hier teams met mensen uit sterrenrestaurants. Maar niet getreurd. Samen met vrienden genieten van outdoor cooking in competitieve vorm, daar draait het om. Fire, Food & Fun! “