Vlees bewaren

Versheid is bij Renmans prioriteit nummer 1: geen zorgen dus over verpakkingen, etiketten of houdbaarheidsdata. Je krijgt het vlees vers en gekoeld mee, dus laat het liever geen uren opwarmen in de winkelkar of in de auto. Wat je wel kan doen, is een koeltas gebruiken om het vlees onderweg koel te houden. Leg het vlees thuis zo snel mogelijk in je koelkast of diepvriezer.

In de koelkast

De ideale temperatuur is tussen 2 en 5 graden Celsius. Afhankelijk van de vleessoort zijn er wel enkele vuistregels wat betreft houdbaarheid:

  • Bereid gehakt(producten): dag van aankoop.
  • Bereid varkensvlees: tot 2 dagen na aankoop.
  • Bereid kalfsvlees: liefst binnen 2 dagen na aankoop.
  • Rundvlees: liefst binnen 2 dagen na aankoop.
  • Lamsvlees: liefst binnen 2 dagen na aankoop.
  • Samengestelde vleesproducten, zoals slavinken en blinde vinken, en orgaanvlees: best op de dag van aankoop.
  • Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades: 1 à 2 dagen na aankoop

Vlees invriezen

In de diepvriezer of het vriesvak geldt: hoe groter het stuk, hoe langer de houdbaarheid. Zorg voor een bewaartemperatuur van -18 graden Celsius of lager. Snel invriezen is de boodschap, om te vermijden dat de vleessappen kristallen vormen die de kwaliteit kunnen beïnvloeden. Leg het vlees daarom achterin de vriezer, de koudste plek. Zorg voor een luchtdichte (speciale) verpakking om te voorkomen dat het vlees vocht verliest. Zo blijven de malsheid en de smaak langer goed. Maximale bewaartijd:

  • Ingevroren rundvlees: 6 maanden.
  • Ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: 3 maanden.
  • Ingevroren gehakt: 2 maanden.
  • Ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.