Vlees ontdooien

Anders dan bij het invriezen moet ontdooien langzaam gebeuren. Leg het vlees de dag voor bereiding afgedekt onderin de koelkast of laat het ontdooien in de verpakking waarin het werd ingevroren. Zo neemt het vlees de sappen geleidelijk op en blijft het lekker sappig. Ontdooien in warm water, de microgolf, op de verwarming of in de zon doe je beter niet: smaak en malsheid lopen met het vleessap weg, bacteriën krijgen vrij spel. 

 

Ontdooien in de microgolf

Dat gaat weliswaar snel, maar heeft invloed op de kwaliteit. Doe je het toch, verdeel het vlees dan in kleinere stukjes. Bij grote stukken blijft de binnenkant bevroren. Vlees op de traditionele manier ontdooien in de koelkast blijft het beste om de kwaliteit te waarborgen.

 

 

 

Wat met restjes?

Lekker en handig! Bewaren dus. Laat restjes binnen twee uur goed afkoelen door de pan of schaal in koud water te zetten. Zet ingepakt/afgedekt in de koelkast of vriezer. Doe dat niet langer dan drie dagen in de koelkast en twee tot drie maanden in de vriezer (maximaal -18°C).